Wednesday, March 23, 2016

Bagaimana nak elakkan & atasi heatstroke

🔥
Musim-musim el Nino ni kita biasa dengar perkataan HEAT STROKE kan? Apa sebenarnya heat stroke ni?

Badan kita ni ada sistem pemanasan/penyejukan semulajadi. Bila cuaca sejuk/panas sangat, badan kita akan acclimatize utk jadi biasa dgn suhu tu. Tapi, bila kita mengalami heatstroke, badan kita hilang upaya utk menyejukkan badan secara normal. Suhu badan kita akan jadi meningkat & boleh mengancam nyawa.


Generally, heat stroke disebabkan oleh DEHIDRASI, yakni badan kita kekurangan air yang sepatutnya. Darah jadi pekat & merosakkan organ dalaman.

Siapa yang berisiko utk kena heat stroke?

🔥 1. Kanak2 dan baby

🔥 2. Ibu hamil & menyusu

🔥 3. Warga emas

🔥 4. Org yg ada masalah kesihatan spt sakit jantung, darah           tinggi, masalah paru2

🔥 5. Org yg jarang minum air

Bila keadaan yang berisiko utk kena heatstroke?

🔥>  Dehidrasi --> tak minum air dgn cukup, lepas excercise,         terdedah kepada kepanasan matahari, cirit- cirit dan               muntah

🔥> Cuaca panas dan sesak

🔥> Terdedah kepada haba matahari

🔥> Bila berlaku kebakaran hutan/jerebu

Simptom-simptom heatstroke:-

🔥> Suhu badan meningkat

🔥> Kulit menjadi kemerahan (krn panas) & tidak berpeluh

🔥> Degup nadi meningkat

🔥> Pening, loya

🔥> Sakit kepala mencucuk2

🔥> Pitam/pengsan

Heatstroke ni kena dicegah awal2. Better safe than sorry. Macamana nak cegah heatstroke?

🔥 1. Minum air dgn konsisten. Minum Performance Drink yg          terbukti menghidrat lebih baik dari air biasa.


🔥 2. Kurangkan aktiviti luar yg mendedahkan diri kpd                     kepanasan.

 🔥 3. Kalau rumah panas sangat, cari tempat yang ada                  aircond utk sejukkan badan.

🔥 4. Makan sikit2, jgn makan terus banyak sampai kenyang          terlajak.

🔥 5. Keep yourself cool.... mandikan anak2 dgn kerap atau            lap badan dengan towel basah selalu.

PERFORMANCE DRINK wajib ada kat rumah & jadi hidangan utk satu family. Terbukti secara klinikal utk rehidrasi & memelihara kulit di kala cuaca panas.

Mari kita sama-sama menjadi kesihatan dalam waktu-waktu sebegini. mana mahu mencari PERFORMANCE DRINK? hubungi seha yer untuk mendapatkannya dengan harga yang menarik beserta konsultasi percuma.

Sayang diri anda

seha
0189555760
fb : norfasihah sabran
email : sihazlee@gmail.com

No comments:

Post a Comment