Wednesday, March 23, 2016

Cara merawat dan turunkan suhu demam anak

Assalamualaikum

Moga hari ini segala perkerjaan yang kita lakukan diberkati olehNya. Sekarang negara kita tengah dilanda Elnino. Bacaan suhu persekitaran melebihi 39.7'c.

Waktu-waktu macam ni anak-anak dan orang tua-tua yang imuniti yang tidak kuat tambahan tidak minum air dengan kerap boleh mendatangkan kemudaratan ke pada badan, mudah kena demam, sakit kepala dan muntah-muntah. 

Minumlah air banyak dan banyakkan juga mandi bagi kurangkan suhu badan disebabkan oleh suhu persekitaran yang tinggi.

Bila anak tidak sihat, demam dan selesema beserta dengan muntah, Alahai hati ibu mana yang tidak risau kan. Makan pun kita x lalu. seha nak share la beberapa tips yang amat berguna untuk kita mak-mak ini semasa anak tengah demam. 

Tips rawatan anak demam adalah:-

1. Ukur suhu badan anak dengan menggunakan termometer

2. Lap dahi dan badan anak dengan tuala yang direndam dengan air paip, Lagi elok tuala itu direndamkan dengan air asam jawa membantu menurunkan suhu badan

3. Pakaikan anak anda dengan pakaian yang nipis dan jangan selimutkan kerana akan meningkatkan suhu badan anak. Ini dapat membantu pengaliran udara yang baik supaya suhu badan anak cepat turun.

4. Bagi anak anda makanan yang mudah dihadam seperti sup atau bubur.

5. Jangan biarkan anak tidur sendirian supaya anda dapat bertindak segera jika suhu badan anak meningkat atau terlampau tinggi melebihi 39'c bagi menggelakkan sawan.

6. Bagi ibu yang menyusukan anak, kerapkan menyusu anak yang demam bagi menguatkan antibodi anak untuk melawan penyakit

7. Ambil Supplement untuk menguatkan antibodi dan imuniti anak-anak dan diri kita juga secara semulajadi dan berkesan.. Bukanlah seha katakan TIDAK pada panadol, tetapi kalau ada altinatif lain yang boleh kita bagi kat anak kenapa kita x menggunakannya. Betul x?

 - NUTRIFERON  > Membantu meningkatkan imuniti badan anak anda & juga anda secara semula jadi dan berkesan. Bagi bayi yang berumur 1 tahun dan kebawah, adalah amat digalakkan ibu yang menyusu mengambil NUTRIFERON ni dan kerapkan menyusu anak. 


Moga anak-anak kita dan kita sekeluarga diberi kesihatan yang baik. mana mahu mencari NUTRIFERON ini? hubungi seha ye untuk mendapatkannya dengan harga yang menarik dan konsultasi percuma.

Seha
0189555760
fb ; norfasihah sabran
email : sihazlee@gmail.com

No comments:

Post a Comment